vad är smarta hem?

shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape

Ett smart hem är en bostad som använder internetanslutna enheter för att möjliggöra fjärrövervakning och hantering av apparater och system, som belysning och värme.

Teknik för smarta hem, även ofta kallad hemautomation eller domotik (från latinets “domus” som betyder hem), ger husägare säkerhet, komfort, bekvämlighet och energieffektivitet genom att de låter dem styra smarta enheter, ofta med en app för smarta hem på deras smartphone eller annan nätverksansluten enhet. En del av internet of things (IoT), smarta hemsystem och enheter fungerar ofta tillsammans, delar konsumentanvändningsdata sinsemellan och automatiserar åtgärder baserat på husägarnas preferenser.

 

Exempel på smarta hemtekniker
Nästan varje aspekt av livet där tekniken har kommit in i hemmet (glödlampor, diskmaskiner och så vidare) har sett introduktionen av ett smart hemalternativ :

  • Smarta TV-apparater ansluter till internet för att komma åt innehåll genom applikationer, som video och musik på begäran. Vissa smarta TV-apparater har även röst- eller gestigenkänning.
  • Utöver att kunna fjärrstyras och anpassas kan smarta belysningssystem, som Hue från Philips Lighting Holding B.V., upptäcka när passagerare är i rummet och justera belysningen efter behov. Smarta glödlampor kan också reglera sig själva baserat på tillgängligheten av dagsljus.
  • Smarta termostater, som Nest från Nest Labs Inc., kommer med inbyggt Wi-Fi, så att användare kan schemalägga, övervaka och fjärrstyra hemtemperaturer. Dessa enheter lär sig också husägares beteenden och ändrar automatiskt inställningar för att ge invånarna maximal komfort och effektivitet. Smarta termostater kan även rapportera energianvändning och påminna användare om att bland annat byta filter.
  • Genom att använda smarta lås och garagedörröppnare kan användare bevilja eller neka besökare tillträde. Smarta lås kan också upptäcka när boende är i närheten och låsa upp dörrarna åt dem.
  • Med smarta säkerhetskameror kan invånarna övervaka sina hem när de är borta eller på semester. Smarta rörelsesensorer kan också identifiera skillnaden mellan boende, besökare, husdjur och inbrottstjuvar och kan meddela myndigheter om misstänkt beteende upptäcks.
  • Djurvård kan automatiseras med anslutna matare. Krukväxter och gräsmattor kan vattnas med hjälp av anslutna timers.
  • Köksmaskiner av alla slag finns tillgängliga, inklusive smarta kaffebryggare som kan brygga en färsk kopp automatiskt vid en programmerad tidpunkt; smarta kylskåp som håller reda på utgångsdatum, gör inköpslistor eller till och med skapar recept baserade på ingredienser som för närvarande finns till hands; långsammare spisar och brödrostar; och, i tvättstugan, tvättmaskiner och torktumlare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.