Hur fungerar smarta hem?

shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape

Ett smart hems enheter är anslutna till varandra och kan nås via en central punkt – en smartphone, surfplatta, bärbar dator eller spelkonsol. Dörrlås, tv-apparater, termostater, hemmonitorer, kameror, lampor och till och med apparater som kylskåp kan styras genom ett hemautomationssystem. Systemet är installerat på en mobil eller annan nätverksansluten enhet, och användaren kan skapa tidsscheman för att vissa ändringar ska träda i kraft.

Smarta hushållsapparater kommer med självlärande färdigheter så att de kan lära sig husägarens scheman och göra justeringar efter behov. Smarta hem aktiverade med ljusstyrning gör att husägare kan minska elanvändningen och dra nytta av energirelaterade kostnadsbesparingar. Vissa hemautomationssystem varnar husägaren om någon rörelse upptäcks i hemmet när de är borta, medan andra kan ringa myndigheterna – polisen eller brandkåren – i händelse av överhängande situationer.

När de väl är anslutna är tjänster som en smart dörrklocka, smarta säkerhetssystem och smarta apparater alla en del av internet of things (IoT), ett nätverk av fysiska objekt som kan samla in och dela elektronisk information.

 

Smarta hem kan ha antingen trådlösa eller fasta system – eller båda. Trådlösa system är lättare att installera. Att installera ett trådlöst hemautomationssystem med funktioner som smart belysning, klimatkontroll och säkerhet kan kosta flera tusen dollar, vilket gör det mycket kostnadsvänligt.

Trådbundna system, å andra sidan, anses vara mer tillförlitliga och är vanligtvis svårare att hacka. Ett fast system kan öka andrahandsvärdet på en bostad. Men det finns en nackdel – det är ganska dyrt. Att installera ett lyxigt och kabelanslutet smart system kan kosta husägare tiotusentals dollar.

Den globala hemautomationsmarknaden värderades till cirka 24 miljarder USD 2016, och växte till 45,8 miljarder USD 2017.12 På den amerikanska marknaden för smarta hem förväntas antalet aktiva hushåll uppgå till 77,0 miljoner användare år 2025.3 Videounderhållning och smarta högtalare är för närvarande största komponenten av smarta hemteknik, följt av hemsäkerhet och övervakningstjänster. Tekniken för smarta högtalare har helt penetrerat den amerikanska marknaden, där mer än en tredjedel av hushållen för närvarande använder en enhet som Amazon Echo (Alexa) eller Google Nest.

Leave a Reply

Your email address will not be published.